Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 95%, κάτι που – κατά πάσα πιθανότητα – δεν μπόρεσε να επιτευχθεί στο άτυχο παιδί.

Σε διφθερίτιδα οφείλεται, τελικά, ο θάνατος του 8χρονου παιδιού την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν οι αναλύσεις των δειγμάτων σε εργαστήριο του Ηνωμένο Βασιλείου.

Το παράδοξο είναι πως το παιδί εμφανίστηκε να έχει κάνει και τις πέντε απαραίτητες δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θεωρητικά έπρεπε να το είχαν προστατεύσει.

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι αποδίδουν το περιστατικό στο εξής: το παιδί έπασχε από σοβαρό χρόνιο νόσημα, το οποίο είχε επίπτωση στο ανοσοποιητικό του. Αυτό είναι πιθανό να είχε ως αποτέλεσμα να μην ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό στον μικροοργανισμό που προκαλεί τη διφθερίτιδα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 95%, κάτι που – κατά πάσα πιθανότητα – δεν μπόρεσε να επιτευχθεί στο άτυχο παιδί.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης τα παρακάτω:

“Σήμερα Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί οκτώ (8) ετών που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών ‘Παν. & Αγλαΐας Κυριακού’ με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις.

Πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή αυτό το σποραδικό περιστατικό, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας”.

iatronet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here