Χαρτονομίσματα, πόμολα, πληκτρολόγια υπολογιστών, τηλεκοντρόλ, μπουτόν ασανσέρ, μπάνια, κουζίνα, αλλά και τα… νύχια μας είναι τα σημεία που μένουν τα βακτήρια και οι ιοί που απειλούν την υγεία μας.

Πολύ δύσκολο να αποφευχθούν, αλλά πολύ εύκολο να αντιμετωπιστούν. Με συχνό πλύσιμο των χεριών και κυρίως αποφυγή επαφής των χεριών με τους γνωστούς «βλεννογόνους»: στόμα, μάτια, μύτη.

Η νέα επιδημία με τον κορωνοϊό ήρθε να μας μάθει κάτι που έπρεπε ούτως ή άλλως να γνωρίζουμε: Oτι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα χέρια μας. Οι ιοί για να μεταδοθούν θα πρέπει ο οργανισμός να μολυνθεί από τις “πύλες εισόδου” και κυρίως από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα. Ακόμα και ένα μεγάλο τραύμα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για έναν ιό. Eνας ασθενής κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα, απελευθερώνει στο περιβάλλον μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μολύνουν επιφάνειες, ή και απευθείας ένα άλλο άτομο εάν αυτό βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου από τον ασθενή. Eτσι, ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με ασθενή και να μην ακουμπάμε οποιαδήποτε επιφάνεια και μετά να πιάνουμε με τα χέρια μας το στόμα, τη μύτη, ή τα μάτια.

Ποια είναι τα πιo επίφοβα αντικείμενα;

Τα χαρτονομίσματα είναι πιθανόν να βοηθούν στην εξάπλωση και του κορωνοϊού.

Επιφάνειες σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας είναι από τα πιο «ένοχα» σημεία εάν δεν γίνεται συστηματική απολύμανσή τους.

Το ίδιο και τα πόμολα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά σε χώρους που χρησιμοποιούνται από πλήθος κόσμου, τα κουμπιά στο ασανσέρ, ακόμα και τα πλήκτρα στο ATM.

Το μπάνιο είναι πάντα ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συστηματική απολύμανση.

Οι επιφάνειες της κουζίνας, αλλά και σκεύη που χρησιμοποιούνται από όλα τα άτομα της οικογένειας και για ώρα.

Πόσο συχνά ο καθένας μας καθαρίζει το πληκτρολόγιο στον εργασιακό του χώρο, ή το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης;

Πόσο χρόνο επιβιώνει ο κορωναϊός;

Το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας επιβιώνει το πολύ δύο λεπτά σε εξωτερικό περιβάλλον, ο ιός της γρίπης λίγες ώρες, ενώ το μικρόβιο της σαλμονέλας μπορεί να ζήσει έως και τρεις εβδομάδες στο περιβάλλον. Για τον συγκεκριμένο κορωνοϊό δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια. Γι΄αυτό όπου μπορούμε θα πρέπει να απολυμαίνουμε τακτικά τις επιφάνειες, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα με διάλυμα χλωρίνης, ένα έως πέντε γραμμάρια ανά λίτρο νερού, ανάλογα με το πόσο βρώμικες είναι. Για τις περιπτώσεις όμως που έχουμε «αμφιβολίες» για τον βαθμό καθαριότητας των επιφανειών, η μόνη λύση είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών. Πλένουμε προσεκτικά όχι μόνο την επιφάνεια, αλλά και τις πτυχές, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μετά στεγνώνουμε τα χέρια είτε με αέρα ή με χαρτοπετσέτα που απορρίπτεται σε κάδο. Εάν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό και σαπούνι, τουλάχιστον ας χρησιμοποιήσουμε ένα αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

omorfamystika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here