Photo of a human hands working in a garden with gardening tools and protective gloves

Λίγες δραστηριότητες συνδυάζουν τόσα οφέλη, ιδιαίτερα στην απαγόρευση κυκλοφορίας, όσα η φροντίδα του κήπου μας – ακόμα και αν «κήπος» σημαίνει λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

Ποια κοινή συνήθεια έχουν οι κάτοικοι στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, περιοχές του πλανήτη που φημίζονται για τη μακροζωία τους, από τη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας μέχρι την Ικαρία; Η ενασχόληση με την καλλιέργεια γης βρίσκεται στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Ακόμα, ωστόσο, κι αν δεν έχουμε στη διάθεσή μας ένα ολόκληρο χωράφι αλλά ένα μικρό μπαλκόνι όπου χωρούν λίγες γλάστρες, μπορούμε να επωφεληθούμε από την επαφή με το χώμα και τη φύση μέσα από την κηπουρική, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε την ομορφιά της άνοιξης. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η πανδημία του νέου κορονοϊού και η απαγόρευση κυκλοφορίας μάς κρατούν στο σπίτι.

Γιατί κηπουρική στην καραντίνα;
Όπως συνοψίζει ο Γκάι Μπάρτερ, εκπρόσωπος της βρετανικής Βασιλικής Κοινότητας Κηπουρικής (RHS) σε σχετικό άρθρο της Independent: «Η κηπουρική συνδυάζει την άσκηση με τη δραστηριότητα και είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ευεξία, προσφέροντάς μας παράλληλα την αναζωογονητική αίσθηση ότι φροντίζουμε ζωντανά πράγματα. Φυσικά, ικανοποίηση μας δίνουν και η ομορφιά ενός κήπου και η αίσθηση ότι καλλιεργούμε και καταναλώνουμε προϊόντα δικής μας παραγωγής».

Σε επίπεδο ψυχικής υγείας, ειδικότερα, όπως είπε και στο Sputnik η ψυχολόγος Ευγενία Δουβαρά, ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορούν να μας χαλαρώσουν και να μας δώσουν χαρά στην καραντίνα είναι και η κηπουρική.

Ποιες εργασίες μπορούμε να κάνουμε τον Απρίλιο;
Να καλλιεργήσουμε έναν λαχανόκηπο π.χ. με ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, καρότα, πατάτες, αγγουράκια, κρεμμύδια, αλλά και καρποφόρα φυτά όπως φραουλιές, πεπονιές, καρπουζιές. Φραουλιές και ντοματιές μπορούμε να φυτεύσουμε ακόμα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Να μεταφυτεύσουμε, στον κήπο ή σε μεγαλύτερες γλάστρες στη βεράντα, λουλούδια όπως τριανταφυλλιές, γεράνια ή ορτανσίες και να σπείρουμε πανσέδες, πετούνιες, σκυλάκια.

Να φυτεύσουμε, στον κήπο, στη βεράντα, ακόμα και σε γλάστρες παραταγμένες σε ηλιόλουστο περβάζι, αρωματικά φυτά όπως βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, δεντρολίβανο. Τα περισσότερα έχουν ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας, είναι όμορφα, ευωδιαστά και προσφέρουν πρώτες ύλες στη μαγειρική μας.
Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε μια αυλή με εσπεριδοειδή όπως λεμονιές και πορτοκαλιές, τώρα είναι η εποχή που μπορούμε να τα κλαδεύσουμε.
Τον Απρίλιο συνεχίζουμε να φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς (γλαδιόλες, λίλιουμ, ντάλιες κ.λπ.) που το καλοκαίρι θα μας επιβραβεύσουν για την υπομονή μας με υπέροχα λουλούδια.
Tips για αρχάριους κηπουρούς
Αγοράζουμε online φυτά και εξοπλισμό κηπουρικής από eshops όπως, ενδεικτικά, τα Φυτώρια Αντεμίσαρη, Φυτά Τέσσερις Εποχές, Ίσσαρης.
Εκμεταλλευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να αποκτήσουμε έναν κάδο κομποστοποίησης και να τον εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Έτσι, και θα έχουμε οργανικό λίπασμα δικής μας παραγωγής και θα μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας.
Τώρα, που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι η καλύτερη στιγμή για να τοποθετήσουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος στον κήπο ή στις γλάστρες μας. Προμηθευόμαστε ένα kit από eshop και δοκιμάζουμε με την άνεσή μας τις ρυθμίσεις ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε βρει τις ιδανικές για τα δικά μας φυτά.
Αφιερώνουμε χρόνο στην ανάγνωση και ενός εγχειριδίου κηπουρικής, όπως το «Εγχειρίδιο του “τεμπέλη” κηπουρού» και «Τα μυστικά του παππού για τον κήπο» ( και τα δύο εκδ. Ψύχαλος), που μπορούμε να παραγγείλουμε online από βιβλιοπωλεία.

Επιστρατεύουμε την τεχνολογία και στην κηπουρική. Για παράδειγμα, μέσα από την εφαρμογή κινητού PlantSnap (δωρεάν σε Apple και Google Play) θα αναγνωρίσουμε στη στιγμή το φυτό που έχουμε μπροστά μας, μέσα από μια βιβλιοθήκη που ξεπερνά τα 500.000 είδη και που υπόσχεται ακρίβεια 94%.
Η κηπουρική προσφέρεται και για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, βοηθώντας τα επιπλέον να εκτονώνονται, τώρα που περνούν ατελείωτες ώρες στο σπίτι. Προμηθευόμαστε παιδικά εργαλεία κηπουρικής, τους δίνουμε χώμα και γλαστράκια και τα αφήνουμε να δημιουργήσουν και να περιποιηθούν τον δικό τους κήπο. To eshop Living Green ξεχωρίζει για την όμορφη συλλογή του από οικολογικά σετ κηπουρικής για όλη την οικογένεια. Αναθέτοντας στα παιδιά τη φροντίδα των φυτών, τους δίνουμε και την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητά τους.

https://sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here