Για τις σοβαρές παρενέργειες που υπέστη μετά τη λήψη υψηλής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο Ίαν Χέιντον.

Σύμφωνα με όσα είπε ο νεαρός εθελοντής στο CNN την Πέμπτη, αυτές περιλάμβαναν υψηλό πυρετό και ναυτία, μετά τη λήψη δόσης 250 μικρογραμμαρίων στο πλαίσιο της δοκιμής εμβολίων Covid-19 της Moderna.

Ειδικότερα, οι παρενέργειες αυτές «διήρκεσαν περίπου μια μέρα, και αφορούσαν σε υψηλό πυρετό – άνω των 39°C -, κόπωση, μυϊκός πόνος, ναυτία, τέτοια πράγματα», όπως ανέφερε ο 29χρονος από το Σιάτλ.

«Κατέληξα στα επείγοντα καθώς αυτό συνέβαινε ώστε οι γιατροί να μπορούσαν να με παρακολουθούν και να πραγματοποιήσουν μερικές εξετάσεις», πρόσθεσε.

Γενικότερα, όμως, ο Χέιντον δηλώνει αισιόδοξος κι ευτυχής για τη συμμετοχή του στις έρευνες των ειδικών. «Μετά από περίπου μια μέρα όλα αυτά μειώνονται και, εκτός από αυτό το σύντομο επεισόδιο, πραγματικά δεν είχα κανένα πρόβλημα», σημειώνει.

Αξίζει να αναφερθεί πως το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έχει βρεθεί ότι προκαλεί ανοσοαπόκριση σε όλους τους εθελοντές που το έλαβαν στη «Φάση 1» των κλινικών δοκιμών. 

Αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine την Τρίτη, έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ανοσοαπόκριση με ήπιες παρενέργειες – κόπωση, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, πόνο στο σημείο της ένεσης – ενώ τοποθετούν και τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου εναντίον της πάθησης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 585.000 ανθρώπους επί συνόλου 13 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι το εμβόλιο της θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου. 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την – καθοριστική – φάση στις ΗΠΑ, οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, οι υπόλοιποι placebo (ψευτοφάρμακο).

https://filathlos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here